Voeding

voeding
(Last Updated On: 10/12/2020)

Voeding zorgt voor een gezond lichaam en gezonde geest. De juiste voeding helpt je ook een goede balans in het leven te vinden. Ze kan bijdragen tot een algemeen gevoel van welbehagen.
Dieet is de voeding die tot je neemt maar dieet wordt veelal geassocieerd met afvallen terwijl dit zeker niet altijd het geval is. Een dieet is een samenstelling van voedingsmiddelen.

Dieet is een woord dat ik niet heel graag hoor. Misschien is het hongergevoel dat ik spontaan ervaar bij de klanken van het woord dieet een verklaring. Ik ben dus ook schuldig aan de foute interpretatie van het woord dieet.
Door de jaren heen heb ik wel wat ervaring opgedaan met het jojo-effect en misschien mag ik me dan ook een ervaringsdeskundige noemen.

Oei drie cijfertjes

Zoals bij veel mensen is de gewichtstoename geleidelijk over de jaren gekomen met af en toe een periode van op de voeding te letten.
Na elk “dieet” was het gewichtsverlies toch weer iets lager lag dan de gewichtstoename erna en dus zo met de jaren de kilootjes stegen.
Meer fietsen bracht ook niet altijd een oplossing want dan was er een excuus om meer of fout te eten. Je verbrandt die calorieën toch is een veel gehoord excuus.
Als het niet aan de voeding lag volgde na een periode van meer fietsen een al dan niet lange periode zonder fietsen of enige andere sport. Ook weer niet bevorderlijk voor het gewicht.
Op deze manier kom je automatisch op een bepaald moment uit op een gewicht van drie cijfertjes. Om te fietsen is dat zeker niet ideaal en veel gefietst heb ik dan ook niet in die periode. De passie voor het fietsen en de wielersport bleef wel bestaan en dan ga je toch terug de fiets op. Strava ontdekken zorgt dan voor motivatie om te blijven fietsen en toch terug wat meer op de voeding te letten.

Myfitnesspal

Ik ben dan op zoek gegaan naar een manier op voeding te kunnen registreren. Zeg maar een strava voor voeding en zo ben ik uitgekomen bij myfitnesspal. Myfitnesspal is meer dan een registratie voor je voeding en ideaal voor mij.

Myfitnesspal gebruiken is een goede stap maar je moet natuurlijk tot een evenwichtige voeding proberen te komen die je ook kan handhaven. Daar liep het na een tijdje toch weer fout voor mij. Het moment dat ik niet meer ging registeren  in myfitnesspal was de verleiding tot toegeven aan de toch zo lekkere calorierijke voeding te groot. Ik had ook niet echt mijn voedingspatroon gaan aanpassen maar was gewoon calorieën gaan tellen. 1500 kcal per dag en niet meer. Hoeveel koolhydraten, vetten en proteïne ik at was geen punt.

Koolhydraat arm dieet

Ondank alles was ik toch wel tot onder de 90 kg geraakt en zelfs gezakt tot 82 maar dan liep het weer min of meer fout en steeg het gewicht weer tot net onder de 90 kg op een periode van 9 maand. En dat ondank toch wel heel regelmatig fietsen tot 10 uur per week en al bijna nooit minder dan 7 uur per week. Calorieën verbranden deed ik dus wel maar ook het excuus van ik verbrandt ze wel en morgen begin ik wel op mijn eten te letten werden veelvuldig gebruikt.

koolhydraat arm dieet

Ik heb dan het besluit genomen om koolhydraat arm te gaan eten op aangeven van mijn diëtiste. Ik was eerst zeker niet overtuigd omdat je toch koolhydraten nodig hebt om te sporten. Op aangeven van diëtiste toch de stap gezet naar een koolhydraat arm dieet. Geen suiker dus geen aardappelen, rijst, pasta, brood, fruit en winkelrekken met koekjes loop ik nu al helemaal voorbij.

maaltijdvervangers

Koolhydraat arm eten stond bij mij synoniem met een proteïnedieet en het eten van maaltijdvervangers in de vorm van repen of shakes. Die maaltijdvervangers kosten je dan ook nog eens vele eurootjes die je beter anders kan uitgeven. Bleek dit toch wel echt helemaal niet het geval te zijn. Er zijn ook heel wat alternatieven te vinden voor brood en dergelijken.

Sinds ik koolhydraat arm eet heb ik nog nooit een maaltijdvervanger gegeten. Dit wil niet zeggen dat ik geen gebruik maak van proteïnen poeders maar dan meer als een extra in yoghurt of voor het bakken van cakes of zelf gemaakte proteïnen repen. Ik koop deze aan bij myprotein en ze zijn echt niet duur.
Ik zit nog volop in de experimenteerfase en het zoeken naar de juiste balans tussen lekker, gezond en wat past in het voedingsplan.

Meer lezen op een koolhydraat arm dieet op Wikipedia.

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën