Waarom fietsen goed is voor de mentale gezondheid

(Last Updated On: 05/12/2018)

Dat sporten goed is voor de mentale gezondheid is al langer geweten. Als fietsers weten we al langer dat fietsen ons een lekker gevoel geeft en een mentale boost. Dit wordt nu ook bevestigd in een uitvoerig onderzoek en dat gepubliceerd is in Lancet. Fieten komt op de tweede plaats na ploegsporten. Buiten of indoor fietsen maakt niet echt veel uit. Het actief bezig zijn blijkt de doorslag te geven.

fietsen is goed voor de mentale gezondheid
fietsen is goed voor de mentale gezondheid

Omvangrijk onderzoek naar mentale gezondheid

Het onderzoek werd uitgevoerd onder een wel erg grote groep mensen wat de studie ook een sterke meerwaarde geeft. Maar liefst 1.237.194 mensen namen deel aan de studie en dit over een periode van 3 jaar. 
Er werd gevraagd naar het type van activiteit, hoe regelmatig ze deze activiteit beoefende en hun mentale gesteldheid. Hadden ze last van depressie of andere emotionele problemen.

De meer actieve mensen bleken een betere mentale gezondheid te hebben. Mensen die sporten hadden 2 mindere dagen per maand terwijl mensen die dit niet deden 3,4 mindere dagen hadden.
Mensen die een voorgeschiedenis van depressie hadden bleken nog meer baat te hebben bij te sporten.

Niet alle sporten zijn gelijk

Niet alle sporten bevorderen de mentale gezondheid even sterk. Van de 75 verschillende soorten activiteiten die onder de bevraagden werd uitgeoefend bleken ploegsporten het meeste effect te hebben op de mentale gezondheid. Buiten of indoor fietsen kwam op een korte tweede plek.
Het was 23% ten opzichte van 21 % voor het fietsen minder slechte dagen dan mensen die niet sporten.

Ploegsporten hebben vermoedelijk dat kleine extratje door het sociale karakter van het sporten in ploeg. 
Het fietsen in groep zou dus ok voor een beter mentale gezondheid kunnen zorgen dan alleen te fietsen.

Maakt sporten gelukkig?

Maakt sporten nu gelukkig?
Een gezond lichaam en geest door te sporten is zeker geen mythe. Het fysiek bezig zijn zorgt voor het vrijkomen van onder andere endorfine, serotonine en dopamine die bijdragen tot een gelukkig gevoel. Denk maar aan de “runners high”. 
Sporten alleen zal je natuurlijk niet gelukkig maken. Daar is meer voor nodig dan alleen sporten maar het kan zeker bijdragen tot een betere mentale gezondheid.

Bron: Cycling

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën