Zwift heeft het indoor fietsen gerevolutioneerd maar wat heb je nodig voor Zwift te kunnen gebruiken? Zwift heeft het indoor trainen met de fiets een heel pak interessanter gemaakt. Voordien reed je op de rollenbank of fietstrainer zonder uitdaging van derden. Er was wel een multiplayer mode in de trainingssoftware van Tacx maar die is nooit echt populair geworden. Toen kwam Zwift op de proppen en dat veranderd het indoor fietsen helemaal. Let wel op want Zwift kan een beetje verslavend werken.
Wat heb je nodig voor Zwift
- fietstrainer of rollen
- enkele sensoren (Cadanssensor en snelheidssensor met ANT+ of BLE)
- een computer, i-pad, i-phone, apple TV en ondertussen ook toestellen met android.
Meer heb je niet nodig om te starten . Je kan je ook aanmelden bij Zwift voor een gratis testperiode. Je hebt dan 7 dagen de tijd om gratis te proberen. Daarna zal het je $14,99 per maand kosten.
Dit is de simpelste opstelling die je kan gebruiken.

fietstrainer of rollen voor Zwift
Voor Zwift kan je om het even welke fietstrainer of rollenbank gebruiken zolang je maar een snelheidssensor kan bevestigen. Persoonlijk zou ik wel altijd gaan voor een smart trainer. Dit wil zeggen dat je trainer de weerstand zal aanpassen volgens de hellingsgraad van het terrein op Zwift. Gaat het bergop dan zal de weerstand van je trainer toenemen en afnemen bij een afdaling. Er zijn ook een aantal modellen die je gaan ondersteunen in een afdaling. Net als in het echte afdalen moet je dan niet trappen en/of is de weerstand minder als je terug begint te trappen.
Heb je geen smart trainer maar een basic fietstrainer? Geen probleem. Je hebt dan wel een cadans-, snelheidssensor en eventueel een powermeter nodig om gebruik te kunnen maken van Zwift. De software berekent dan aan de hand van de gegevens van jouw sensoren wat jouw snelheid en vermogen (als je geen powermeter gebruikt) ongeveer is. In Zwift wordt dit ook wel Z-power (zwift-power) genoemd. Dit is wel altijd een veel minder nauwkeuriger dan wanneer je gebruik maakt van een powermeter en/of smart trainer.
In principe kan je dus met een trainer van 150 euro, cadans-, snelheidssensor en eventueel een ANT USB Adapter al aan de slag.
Er zijn nu ook sensoren die via Bluetooth werken en dan heb je geen ANT+ USB adapter nodig.
sensoren te gebruiken bij zwift
Het is afhankelijk van welke trainer je gebruikt welke sensoren je nog zal nodig hebben. Bij sommige trainers, zoals de Tacx Neo, heb geen enkele bijkomende sensor nodig. Je kan wel nog een hartslagband gebruiken die werkt met ANT+ of Bluetooth signalen.
Als je over een vermogensmeter beschikt kan je die gebruiken voor de registratie van vermogen. Dit kan ook in combinatie van een smart trainer. Het vermogen wordt geregistreerd door de vermogensmeter en de weerstand geleverd door de smart trainer. Dit kan handig zijn als je een trainer hebt die minder accuraat is dan de vermogensmeter.
Om jouw sensoren te koppelen met je computer of smartphone moet je eerst goed kijken naar het signaal dat de sensoren versturen. Je moet ervoor zorgen dat jouw computer of smartphone die ANT+ of Bluetooth signalen ook kan ontvangen.
Bluetooth zit in de meeste telefoons en computers wel ingebakken. Maar om een ANT+ sensor te koppelen heb je vaak een ANT+ ontvanger nodig. Dat is een heel klein USB-stickje dat je in je telefoon of computer kunt steken. Tacx heeft ook een iets robuustere versie die dan wel een beetje duurder is.
Let vooral op bij de sensoren van Garmin, deze zijn hier een beetje apart vergeleken met de rest. Die kunnen namelijk alleen via ANT+ verbinding maken. Dus heb je Garmin sensoren? Dan heb je zeker een ANT+ ontvanger nodig! Ondertussen heeft Garmin ook de nodige sensoren die zowel werken met Ant+ en Bluetooth. Persoonlijk heb ik een hartslagband van Garmin met Ant+ en Bluetooth en deze doet perfect zijn werk voor beide signalen.



computer, i-pad, i-phone of apple TV
Natuurlijk heb je nog een computer nodig om Zwift te gebruiken. Een desktop of laptop. Op hobby fietser is er ook een artikel over ervaringen met een aantal verschillende laptops en Zwift. Je kan het hier vinden.
Op dit ogenblik zijn de minimum vereisten als volgt:
OS | Windows 7 64bit of hoger, or macOS 10.9 of hoger |
PROCESSOR | Intel Core 2 Duo |
MEMORY | 4GB |
GRAPHICS | 1GB dedicated GPU, or embedded Intel HD 4000/AMD R5 |
HARD DISK | 4GB of free space |
Dit zijn geen onoverkomelijke vereisten voor de computer.
De computer kan je ook vervangen door een iPhone SE, iPhone 5S of hoger en eventueel iPad Air of hoger, iPad Pro, iPad Mini 2 of hoger, of iPod 6. Deze toestellen moet op iOS 9.0 of hoger werken. Apple TV behoort ook tot de mogelijkheden, maar dan moet je wel de nieuwere variant hebben. 4de generatie of hoger.
Android is ondertussen ook een mogelijkheid. Het toestel moet wel werken met Android 6.0 of hoger. Een relatief goedkope smartphone kan al voldoende zijn.
Een internetconnectie is ook onontbeerlijk. Zonder internetconnectie kan je niet inloggen. Het is wel zo dat na het inloggen je internetconnectie mag wegvallen. Je zal dan wel geen andere fietsers meer zien op het parcours, maar je kan wel gewoon blijven rijden.
Zwift downloaden
Zwif kan je vinden op de website. Nu is het enkel downloaden, instaleren en een account aanmaken. Na het opstarten van Zwift kan je je trainer koppelen en eventueel andere sensoren. Als je trainer niet wordt herkend kan je nog altijd de ‘Not Listed’ trainer of ‘Unlisted Rollers’ gebruiken. Dit is wel minder nauwkeurig en heeft een beperking tot 400 watt als ik me niet vergis. Het eerste half jaar heb ik Zwift gebruikt met een oude tacx Genius die niet ondersteund wordt door Zwift. Dit werkte ook perfect, maar met de eerder vermelde beperkingen.
Op hobbyfietser kan je veel meer info vinden over Zwift.
1 gedachte over “Zwift? Wat heb je nodig voor Zwift. Indoor fietsen.”
Pingback: Inloggen zwift | BE Inloggen