Wat is TSS Training Stress Score?

Training Stress Score - TSS
(Last Updated On: 29/03/2021)

TSS of Training Stress Score is een hulpmiddel om overtraining te voorkomen. Het is moeilijk om te bepalen wanneer je te veel of te weinig traint en dan is de TSS een handig hulpmiddel. Dit is natuurlijk alleen van belang als je echt heel gericht wil werken. Ben je een fietser die gewoon graag in het weekend een rustig toertje gaat rijden dan heeft de TSS niet veel belang voor je. Heb je zin om meer prestatiegericht te gaan werken dan is het een handige tool om te training productiever te maken en dan vooral als hulp bij het bepalen van het nodige herstel.

Wat is of Training Stress Score.

De TSS is de belasting die je lichaam ondergaat tijdens een training. De trainingsbelasting wordt niet alleen bepaald door de duur van de training maar ook het geleverde vermogen binnen deze periode. Met een hogere belasting zal je lichaam ook een langere periode van recuperatie nodig hebben.  De TSS kleeft een getal op de belasting die je hebt ondergaan tijdens een training rekening houdende met duur en geleverde vermogen. Om de TSS te kunnen bereken heb je dus wel een vermogensmeter nodig. Bij het indoor fietsen gebruikt Zwift het al dan niet berekende vermogen. Je hebt misschien al gemerkt dat bij het bewaren van een rit je de TSS voor die rit krijgt te zien.

Een TSS van 100 staat gelijk met gedurende een uur te rijden op je FTP (Functional Threshold power). Als je een uurtje rijdt aan 50% va je FTP is de TSS 50. 2 uur aan 70% van je FTP zal je een TSS geven van 140. Natuurlijk zal je tijdens echte ritten nooit een zo gelijkmatige inspanning leveren.

Welke berekening zit er achter de TSS.

De TSS neem dus de intensiteit en de duur van je training in rekening.

TSS = duur van de training in uur x Intensity Factor x 100

Zelf bereken zal je dit niet moeten doen. Het gebruikte trainingsprogramma zal dit wel voor je doen.

Wat is Intensity Factor?

Het is gebaseerd op normalised power en geeft aan hoe intensief je training was. Door de normalised power te delen door je FTP bekom je een getal dat een inspanning t.o.v. je FTP weergeeft. Hoe hoger, hoe intenser de training.

Wat is normalised power?

Genormaliseerd vermogen of normalised power ins het gemiddelde vermogen van een rit dat je in theorie zou kunnen gehaald hebben. De normalised power houdt geen rekening met de rustigere momenten in je rit. Denk maar aan het stil houden van de benen, vertragen voor verkeer, benen stil houden in een bocht en ga zo maar door.

Hoe de training stress score te lezen en gebruiken in training?

De TSS kan je helpen inschatten hoeveel herstel er nodig is na een training. Op basis van de TSS ken je dan bepalen hoeveel rust je vermoeide benen nodig hebben.

  • <150 – herstel is meestal binnen de 24 uur.
  • 150-300 – de tweede dag na de inspanning zal het herstel volledig zijn.
  • 300-450 – nog een dagje extra herstel. De derde dag ben je over het algemeen hersteld.
  • >450 – Meer dan drie dagen naargelang de geleverde inspanning.

Dit zijn zeker geen absolute cijfers en sluiten actief herstel zeker niet uit.

TTS op zich zegt niet veel over de training. Je kan een lange duurtraining doen die dezelfde Training stress score heeft dan een korte intensieve krachttraining. Beide trainingen hebben een heel ander doel maar wel een indentieke TSS. In principe zullen ze dezelfde duur herstel vragen.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën