Watopia Epic KOM verkennen

Watopia Epic KOM with Remco Evenepoel
(Last Updated On: 23/12/2020)

Het weer is buiten terug een pak minder fietsvriendelijk dus wordt er weer meer op de Tacx Neo gereden. Het was even geleden dat ik nog eens de Watopia Epic KOM had beklommen dus was het hoog tijd om deze op te nemen in een rit.

Watopia Epic KOM
Watopia Epic KOM – en daar rijdt Remco Evenepoel.

Watopia Epic KOM – klimmen op Watopia.

Ondertussen heb ik een nieuwe fiets en is de vorige verhuist naar de Tacx Neo. De oude Caad10 heeft zijn dienst bewezen. Nu staat er een Cannondale Supersix van op de Tacx Neo.

Door het weer gaan de meeste ritten terug door op de Tacx en in de virtuele wereld van Zwift. Voor deze rit dus nog eens een beklimming doen van Watopia Epic KOM. Op zich niet echt speciaal want een echt zware beklimming is het zeker niet. Ongeveer 9,5 kilometer aan net geen 4,5% stijgingspercentage. Dat maakt voor net geen 415 hoogtemeters. Op zich dus niet echt speciaal, maar na een eerste rondje van Vulcano flat voelde alles wel goed aan en heb besloten eens voluit te gaan.

Remco Evenepoel op Watopia

Dan zit je dus in de aanloop naar Watopia Epic KOM en nadert een groep net voor de aanvang van de klim. Zie je tussen de namen een renner met een klein oranje truitje voor zijn naam. Blijkt het niemand minder te zijn dan Remco Evenepoel die na zijn val in De Ronde van Lombardije zijn nog maar net aan zijn revalidatie is begonnen.

De klim naar Watopia Epic KOM

Dit was dan net op het moment van mijn klim naar de top. Ik heb mijn tempo gekozen waar ik me redelijk oké bij voel en dat proberen te houden. Ik weet dat het naar mate de klim vordert zwaarder zal worden en de hartslag zal stijgen voor hetzelfde tempo te rijden.

In de klim zitten ook een aantal vlakkere stukken en oké een paar korte afdalingen die je kan gebruiken om even te recupereren. De stukjes zijn net lang genoeg om de hartslag een beetje naar beneden te krijgen. Als je in een race zit is het al wat moeilijker want er is wel altijd iemand die daar nog eens extra gas gaat geven.

De beklimming verliep vlot en zoals verwacht was het even op de tanden bijten op het stukje net na de tunnel tot aan de wat langere afdaling. Natuurlijk ook de laatste 600 à 500 meter voor de top. Je voelt dan het einde nabij en geeft nog eens alles tot aan die streep maar die lijk net iets verder weg dan je had voorzien. Op de één of andere manier is dat bij elke beklimming waar je echt diep in de krachten tast een vast gegeven.

Onverwacht een PR op Epic KOM

Niet alleen het gevoel was goed, maar de tijd ook. Een nieuwe PR en tijdens de beklimming maar 4 watt onder mijn best ooit op Zwift voor 20 minuten. Ik had wel heel de klim naar de 300 watt gemikt wetende dat er stukken toch onder zouden zitten, maar het gemiddelde van 292 watt was toch wel OK. Er zijn er velen die sneller op de Epic KOM rijden maar ik ben best blij met het resultaat. Geeft zin naar meer en terug wat meer racen.

Beeld zegt meer dan woorden.

Je kan veel lezen over een route, maar beelden zeggen altijd meer dan woorden. Normaal neem ik nooit een rit op. Deze keer dus wel en die opname liep al van voor Remco in beeld kwam. Gewoon toeval dus.

Als je nog geen gebruiker bent van Zwift zal deze film je een beeld geven van wat je kan verwachten in Zwift. Dit is natuurlijk maar een bepaald stukje van alle beschikbare wegen in Watopia.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën