wedstrijd rijden in zwift. Racen in zwift

Zwift lijst van alle routes
(Last Updated On: 12/12/2020)

Wedstrijd rijden in zwift of racen in zwift behoort ook tot de mogelijkheden van de online fietsplatform. Het is natuurlijk virtueel racen met al zijn nadelen, maar de pijnlijke spieren en uitputting zijn echt en dus ook de opbouw van kracht en conditie.
Er is wel een wedstrijd te vinden voor iedereen. Het is erg toegankelijk voor elk niveau van wielrenner. Je hebt wedstrijden van nog geen 10 km tot wedstrijden van 100 km. Het overgrote deel zit ergens tussen de 30 en 40 kilometer. Een uurtje voluit gaan. Een lijst met wedstrijden, groepsritten en groepsritten in work-out mode kan je hier vinden.

wedstrijd rijden op zwift
wedstrijd rijden op zwift

Racen in zwift wordt door sommigen wel heel serieus benaderd. Persoonlijk race ik niet heel vaak in zwift. De laatste weken één keer per week een race van WBR (world bicycle relief) van om en bij de 30 km. Het is altijd wel een pittige training.

Na het schrijven van deze post heb ik een tijdje geen wedstrijden gereden in Zwift. Onlangs het ik nog eens deelgenomen aan een wedstrijd georganiseerd door GCN en er een kort verslagje van geschreven.

Wedstrijd rijden in Zwift – Welke fietstrainer gebruiken?

Als je op je trainer Zwift kan gebruiken, kan je ook deelnemen aan wedstrijden. Wel moet je er rekening mee houden dat voor de meeste wedstrijden een hartslagregistratie verplicht. Rij je met een minimale configuratie en zpower zal je bij veel wedstrijden ook niet als winnaar kunnen eindigen. Deze diskwalificatie zal maar na de wedstrijd gebeuren en dan ook enkel in de uitslag op Zwiftpower.

Zpower zijn virtuele watts die door Zwift worden berekend als je enkel een snelheidsmeter gebruikt. Op basis van deze data en de gebruikte “domme” fietstrainer zal Zwift je vermogen berekenen.

De beste ervaring voor een race zal je hebben met een smart trainer en dan bij voorkeur direct drive fietstrainer. Meer info kan je vinden in ons artikel over welke fietstrainers geschikt zijn voor Zwift.

in welke categorie racen in zwift

Het deelnemen aan een race in zwift is heel gemakkelijk. Er zijn dagelijks verschillende races in verschillende categorieën. Er wordt in zwift meestal gewerkt met vier categorieën die gebaseerd zijn op watt/kg. Je moet dus een idee hebben van je ftp om de juiste categorie te kiezen. Deze kan je bepalen via een ftp-test die je kan vinden op zwift. In grote lijnen heb je:

  • A: alles vanaf 3,9 watt/kg
  • B: 3,2 watt/kg tot en met 3,9 watt/kg
  • C: 2,5 watt/kg tot en met 3,1 watt/kg
  • D: alles onder 2,5 watt/kg

Probeer de juiste categorie te vinden en lees de voorwaarden per categorie van de wedstrijd waar je aan gaat deelnemen. In voorwaarden of omschrijving kan je ook altijd het parcours en afstand vinden.

Bekijk ook eens of je al dan niet powerups mag gebruiken. Mag dit niet dan zullen ze ook niet beschikbaar zijn.
Kies de juiste categorie voor jouw ftp. Laat je niet verleiden om onder je niveau te racen. Het maakt het racen voor andere minder aangenaam en waar ligt de voldoening in een wedstrijd te winnen die onder je niveau ligt. Een echte overwinning kan je dat niet noemen.

Naast de categorieën gebaseerd op watt/kg zijn er onlangs een aantal races geweest die de leeftijd gebruikten om de categorieën te bepalen. Dat is nog maar een recente evolutie, maar ik denk dat het aantal races die op die basis gaan indelen wel zal toenemen.

Nu een aantal maanden verder zijn er nog altijd wedstrijden die de leeftijd hanteren om groepen in te delen. Het blijft wel een beperkt aanbod en lijkt ook niet te groeien.
Persoonlijk vind ik de indeling naar vermogen interessanter.

voorbereiden voor een wedstrijd in zwift

Voor je aan een wedstrijd gaat deelnemen zorg je best dat je drinken in de buurt hebt. Eventueel iets om te eten bij langere wedstrijden. Natuurlijk heb je ook een handdoek op de fiets en zorgt een ventilator voor verkoeling.

Voor de wedstrijd warm je best goed op. Je zal zelf wat moeten ondervinden wat voor jou de beste aanpak is. Persoonlijk ga ik al eens voluit en probeer een tijdje aan wedstrijdintensiteit te rijden tijdens de opwarming.

Start van de race.

Verwacht je eraan van voluit te starten. De eerste minuten is het echt voluit rijden tot je in een groepje belandt (hopelijk de eerste groep) en een tempo kan rijden dat je gedurende heel de wedstrijd kan handhaven en eventueel nog een beetje reserve om een aantal versnellingen in de benen te hebben. Explosieve types hebben bij dit soort starten een voordeel. Je zal merken dat een aantal rijders automatisch terugvallen door  veel te snel te starten. Uiteindelijk komt iedereen wel op zijn juiste plaats terecht.

Het grootste gevaar tijdens een wedstrijd is van alleen te vallen. Kans op terugkeer is zo goed als onbestaande. Het moment dat je voeling met een groep verliest, verlies je ook de voordelen van de “draft” of het uit de (vituele) wind zitten.

Als je nieuw ben in Zwiften zal het ook even aanvoelen zijn om je plek in de groep goed te handhaven. Je rijdt een veelal een redelijk egaal tempo maar toch zal je af en toe moeten versnellen om je plek in de groep te behouden. Teveel versnellen is dan ook weer niet goed want het kopwerk in een omvangrijke groep wil je liever niet doen of zo min mogelijk. Blijf zoveel mogelijk van de kop van de groep om je krachten te sparen.

De sprint naar de aankomst moet je ook goed timen. Eerst moet je al een goede positie hebben en die handhaven want het laatste deel gaat de snelheid omhoog. Dan moet je natuurlijk nog overschot hebben om te kunnen sprinten. Te snel en je wordt onherroepelijk ingehaald nog voor de aankomst. Te laat en je komt over de aankomst met het gevoel dat je sneller of langer had kunnen sprinten. Het is een aanvoel wanneer de beste moment is en dat kan je alleen maar leren door wedstrijden te rijden.

Tijdrijden in zwift

De mogelijkheid om deel te nemen aan tijdritten is er nu ook in zwift. De opdeling in categorieën is dezelfde als voor alle andere events. Je kan je aanmelden voor een tijdrit via events en krijgt dan je startuur. De straten zijn individueel met een aantal seconden tussen elke start. Draften is uitgeschakeld in tijdrijden.

Je moet natuurlijk de meest geschikte fiets kiezen voor het type parcours. Een tijdritfiets voor een redelijk vlak parcours of een klimfiets voor een klimtijdrit.

Het tijdrijden is perfect om je grenzen af te tasten. Je moet voluit kunnen gaan voor de hele lengte van de tijdrit. Het juiste tempo vinden is essentieel.

Het verschil tussen tijdrijden en racen zit hem in de tempowissels die er zijn in het racen. Deze geven soms ook kans een beetje te recupereren of een slimme rijden die goed zijn positie kiest kan met veel minder inspanning toch een groep volgen in het racen. Bij het tijdrijden is dit niet het geval omdat het draften niet werkt.

Na aankomst krijg je ook de uitslag te zien. Dit is natuurlijk nog geen definitieve uitslag tot alle deelnemers de aankomst hebben bereikt. Je kan wachten tot alle renners de aankomst hebben bereikt of gebruik maken van Zwiftpower.

Uitslag en zwiftpower

Dadelijk na het overschrijden van de aankomst van de wedstrijd zal je een uitslag te zien krijgen met je positie en een aantal gegevens van je gereden wedstrijd zoals hartslag en vermogen. Dit is een algemeen klassement, maar je kan ook de uitslag per categorie bekijken.
Een andere interessante tool is zwiftpower. Dit is een website waar uitslagen van wedstrijden en groepsritten worden gepubliceerd. Hier krijg je ook de correcte uitslagen te zien met aanpassingen voor renners die niet binnen de correcte categorie gereden hebben. Je moet wel een account aanmaken bij zwiftpower en hen rechten geven je data van Strava te gebruiken. Om zwiftpower te kunnen gebruiken moet je dus ook wel de ritten uploaden naar Strava.
Zwiftpower heeft een aantal aanpassingen gekend om aan de voorwaarden van GDPR te voldoen maar zijn nu terug volledig operationeel. Je moet nu nog wel een extra toestemming geven om je gegevens te gebruiken.

Het is echt een geweldige tool om de uitslagen van de wedstrijden te volgen maar ook al je andere ritten op Zwift. Een mooie aanvulling op bijvoorbeeld strava.

Zwiftpower maakt nu ook echt deel uit van Zwift. De oorspronkelijke bezielers van zwiftpower hebben alles overgedragen aan Zwift. De toekomst zal uitwijzen of dit zwiftpower ten goede komt.

Crit City enkel voor racen

Zwift heeft vanaf 6 december 2019 ook een wereld die voorlopig alleen gemaakt is om te racen. Crit City is een kort parcours van net geen 2 kilometer en bevindt zich in een stedelijke omgeving.
Het is een echt criterium met haakse bochten en snelle stukken. Criteriums zijn immens populair in de Verenigde Staten op alle niveaus. Korte races van 20 kilometer zijn geen uitzondering en zorgen voor een snelle race.

Verslag van mijn ervaring na upgrade van C naar B categorie.

Nog opmerkingen, vragen of aanvullingen bij dit artikel dan kun je die in de reacties onder vermelden.

Andere opmerkingen, een idee voor een artikel of wil je zelf een artikel schrijven dan mag je dit melden via het contactformulier.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën