Weekend virtueel klimmen in Watopia.

Virtueel klimmen in Watopia
(Last Updated On: 23/12/2020)

Zin om bergop te fietsen en geen noemenswaardige hellingen of cols in de buurt van waar je woont? Dat probleem heb ik ook. Een virtueel weekendje klimmen in Watopia via Zwift is dan één van de oplossingen.

Kaart Watopia - Zwift
Kaart Watopia – Zwift

Klimmen in Watopia.

Ik fiets heel graag bergop. Klimmen op de fiets geeft nog altijd het meeste voldoening. Het is zeker niet zo dat ik er goed in ben maar het bergop fietsen vind ik gewoon leuk en erg bevrijdend.
Mijn probleem is dat ik in een omgeving woon met geen noemenswaardige hellingen waardoor het niet mogelijk is op echte wegen veel bergop te fietsen. Ik moet al een eindje rijden om een helling van een kleine kilometer te vinden. Voor langer hellingen is het richting Ardennen kijken en dat is al snel 120 kilometer met de auto.

Zwift geeft me de mogelijkheid om toch bergop te fietsen. Er zijn een aantal kaarten die waar wel wat kilometers bergop in verwerkt zitten. In de kaart van Londen heb je de duo’s Box Hill – Fox Hill en Leith Hill – Keith Hill. Op het WK-parcours van Innsbruck met zijn helling van 7,4 kilometer.Als laatste is er Watopia waar je wel een aantal opties hebt om bergop te fietsen. De Epic KOM, eerste echte klim in Watopia, en de Epic KOM reverse, de achterzijde van de klim. Bij beiden heb je nog een klein extraatje dat je kunt doen naar de zendmast, radio tower. Natuurlijk is er dan nog de enige echt col in Zwift, Alpe du Zwift. Een helling gebaseerd op Alpe d’Huez met dezelfde lengte, bochten en stijgingspercentages. De andere kaarten zoals New York en Yorkshire hebben ook klimmetjes maar van kortere afstand.
Bij gebrek aan echte wegen is Zwift dus een echt alternatief.

Zaterdag Epic KOM en Alpe du Zwift

Zoals gezegd een weekendje klimmen in Watopia vanuit mijn garage is dus een optie om toch wat bergop te kunnen fietsen. De kaart van Watopia heeft ook geen geheimen meer voor me en zaterdag was mijn plan om te starten en zelf te navigeren via de Epic KOM naar Alpe du Zwift.

Epic KOM en Alpe du Zwift
Epic KOM en Alpe du Zwift

Voor de start van de Epic KOM zijn er nog een aantal vlakke kilometers om een beetje op te warmen. De Epic-KOM is geen hele zware klim die je tijdens de klim de mogelijkheid geeft om een paar recuperatiestukken in te bouwen. Het vlakkere stuk over de brug, Onder het kasteel is er ook een vlak deel en dan heb je nog het stuk net na de tunnel waar er een aantal afdalingen in de klim zitten. Gebruik deze stukken om even op adem te komen. Het extra stukje naar de zendmast (radio tower) heb ik in deze rit letterlijk links laten liggen.

Als tweede klim staat dan de Alpe du Zwift op het programma. Onder kun je de gegevens vinden van het segment op Strava. 12,2 kilometer aan gemiddeld 8%. Dit is al een heel stuk zwaarder dan de Epic KOM. Het juiste tempo vinden en een klein beetje reserve inbouwen is de boodschap. Als beloning heb je dan de afdaling van de Alpe.

Alles samen was de rit 53 kilometer met 1500 hoogtemeters. Het heeft me toch 2 uur en half gekost om deze rit te voltooien. De voorbereiding is dus zeker van belang bij dit soort ritten. Denk maar aan drinken en dan vooral een ventilator die zorgt voor de nodige verkoeling

Het segment van Alpe du Zwift op Strava

Zondag de Pretzel – route in Watopia.

Zondag heb ik dan gekozen voor de Pretzel als deel 2 van virtueel klimmen in Watopia. Een route van 72 kilometer met 1300 hoogtemeters. Deze route was lange tijd de langste en zwaarste route beschikbaar in Zwift. Ondertussen zijn er een aantal uitbreidingen geweest en ook langere routes toegevoegd. De Epic Kom was lange tijd ook de langste klim beschikbaar in Zwift.

Pretzel - klimmen in Watopia
Pretzel – klimmen in Watopia

De Pretzel heeft dezelfde aanvang als vorige rit. Aanloop van de start richting Epic KOM maar dan nu met de klim naar de zendmast (Radio Tower). Dit stukje is echt wel pittig. Gemiddeld stijgingspercentages van rond de 14% voor het stukje van 1 kilometer. Dit stukje lijkt ook te blijven duren zeker omdat je net de top van Epic KOM hebt overwonnen en dan dit korte maar steile ding moet overwinnen. De afdaling daarentegen gaat vliegensvlug. De perfecte plek om de 100 km/u proberen te halen. Je zal dan wel alles moeten geven in de afdaling.

Er volgt dan een vlakker stuk met twee kortere hellingen uit het originele parcours van Watopia voor de tweede lange klim volgt. Dit is de Epic KOM maar dan in de omgekeerde richting. Deze zijde van de klim is een stuk steiler maar ook korter natuurlijk. Zeker bij aanvang zijn er een aantal steile stukken van rond de 10%. Deze zijde van de Epic KOM heeft ook een aantal vlakkere stukken en afdalingen die je de kans geven tot een beetje recuperatie en dat mag na al het voorgaande.

Als beloning heb je weer de afdaling en dan volgt nog een stuk vlak voor je e eindstreep bereikt van de Pretzel. Ik heb over de 72 kilometer bij deze poging ongeveer 2 uur en drie kwartier gereden. Weerom is de voorbereiding dus belangrijk. Vergeet die ventilator niet.

Maak het klimmen in Watopia iets eenvoudiger.

Je kan de rit eenvoudiger maken door de instelling “trainer difficulty” op bijvoorbeeld 50% te zetten en niet 100%. Je koop dan eigenlijk extra virtuele versnellingen. Je zal altijd dezelfde arbeid moeten verrichten om een helling te overwinnen maar je kan soepeler rijden. Twee rijder die beiden 200 watt duwen op een helling gaan even snel de top bereiken ongeacht de “trainer difficulty”.
Met 100% heb je natuurlijk het echte realistische gevoel.

Wat extra informatie.

Nog wat extra algemene informatie en over deze ritten.

Om de eerste rit van zaterdag alleen te kunnen rijden zal je een level 12 moeten hebben. Vroeger kan je niet de Alpe du Zwift beklimmen. Er is wel een manier om dit te omzeilen en dat is een Meetup maar daar moet je een voorgeschreven parcours volgen. Je bent dan dus beperkt tot de door Zwift aangeboden parcours.

Bij de eerste rit moet je zelf navigeren in Zwift. Dit kan eenvoudig via de PC of de companion App. Je kan meer lezen over navigeren in het artikel over navigeren in Zwift.

De voorbereiding bij dergelijke langer ritten is best wel belangrijk. Lees ook het artikel over lange ritten overleven en zweten en indoor fietsen. Het zijn zeker geen “wetenschappelijk onderbouwde artikelen” maar op mijn eigen ervaring gebaseerd.

Is bergop fietsen in Zwift vergelijkbaar met de realiteit?

Natuurlijk is het bergop fietsen in Zwift niet vergelijkbaar met de realiteit. De prikkels van omgeving, weersomstandigheden, wegdek, gevoel van vrijheid ontbreken in Zwift. Realiteit vervangen zal Zwift of gelijk welk indoor fietsplatform dan ook niet doen.

De inspanning en fietsgevoel komen bij het virueel klimmen in Watopia wel in de buurt van de realiteit. Dit is wel sterk afhankelijk van het type fietstrainer dat je gebruikt. Een direct drive trainer zal een realistischer gevoel geven dan een weel-on trainer. Natuurlijk is er nog de beperking van hellingspercentage die je fietstrainer kan simuleren. Een Tacx Neo kan 25% simuleren en een Tacx Flow smart maar 6%. Bij deze laatste gaat alles boven de 6% niet anders voelen dan 6%. Het aantal fietstrainer dat een hellingspercentage van 15% en meer kan simuleren groeit wel.

Voor mij is het het bergop rijden in Zwift wel degelijk een meerwaarde. Je ervaart toch wel het gevoel van het klimmen en de wisselende percentages of juist lange tijd aan een lagere frequentie fietsen. Ik ervaar ook meer voldoening aan een rit op zwift met een paar lange klimmen dan eentje zonder echt klimwerk.

Naast Zwift zijn er natuurlijk andere die je kan gebruiken om indoor ook bergop te kunnen fietsen.


Wat vind je zelf van het bergop fietsen in zwift of een ander indoor platform. Kan je het vergelijken met de realiteit. Wil je ook je ervaring delen kan dat in de reactie onderaan. Vermeld eventueel ook welke fietstrainer je gebruikt.

Andere vragen, opmerkingen of een idee voor een artikel mogen zoals altijd in het contactformulier.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën