werelden van zwift. Waar kan je rijden in zwift?

(Last Updated On: 25/05/2021)

De werelden van zwift. Waar kun je rijden in zwift? Eenmaal ingelogd kom je terecht in een door zwift gecreëerde wereld gebaseerd op een echte plek of een volledig fictieve wereld.

Op dit ogenblik zijn er al vijf werelden of kaarten in zwift. Je hebt Londen, Richmond, Innsbruck, Yorkshire en New York Central Park die gebaseerd zijn op de desbetreffende plekken. Naast deze is er ook Watopia. Watopia is een niet bestaande plaats. Elke wereld heeft zijn eigen routes en de mensen van zwift bepalen op welke dag welke wereld er actief is. De planning van welke dag in welke wereld er wordt gereden kun je hier vinden.

Ondertussen is er bij een van de updates aan Zwift de mogelijkheid gekomen om een keuze te maken waar je gaat fietsen. Voorlopig blijft de keuze beperkt tussen Watopia en twee van de andere vijf kaarten, de Guest World, die afwisselend worden aangeboden.

Je kunt toch nog via Zwift preferences een andere wereld kiezen om in te rijden. Het wordt aangeboden door Zwifthack en meer uitleg kun je hier vinden.

De mensen bij Zwift blijven ook niet bij de pakken zitten en er zijn regelmatig toevoeging in elke wereld of een hele nieuwe virtuele fietsomgeving. Zo is einde zomer 2018 het parcours van het wereldkampioenschap in Innsbruck nog toegevoegd en in oktober 2018 was het de beurt aan New York City.
En dan vergeet ik bijna de aanpassing aan Watopia door de toevoeging van Alpe du Zwift. De ultieme klim.

Ook hebben ver schillen de werelden van Zwift kortgeleden een virtuele facelift gekregen. Grafisch is het nu allemaal een stuk mooier

Er is nu ook een zesde wereld of kaart toegevoegd aan Zwift. Deze is alleen bedoeld voor events en dan hoofdzakelijk wedstrijden. Crit City is dan ook alleen toegankelijk als je aan een event deelneemt.

Elke wereld heeft zijn voor en tegenstanders, maar Richmond lijkt toch het minste populair te zijn.

Richmond de wereld van zwift

Richmond is gemaakt en online gekomen naar aanleiding van het wereldkampioenschap wielrennen in 2015 wat de eerste regenboogtrui voor Sagan opleverde. Als je de volledige ronde van het parcours doet, rij je dan ook echt in de voetsporen van de profs.
Een volledig rondje Richmond is 16,3 km lang waarbij je 142 hoogtemeters overwint. Natuurlijk zit ook Libby Hill in het parcours verwerkt. De Plek waar Sagan zijn beslissende aanval plaatste.

Richmond is een minder populaire wereld bij de gebruikers van zwift en is ook de minst uitgebreide van de drie. Naast het volledige rondje van 16,3 km kun je alleen nog kiezen voor de Richmond hilly en Richmond flat route. De hilly route laat je rondjes draaien over de paar klimmetjes die in het parcours zijn verwerkt. Hier is één rondje 9,2 km met 124 hoogtemeters. De flat route blijft dan weer op het vlakke deel van het parcours en dat is goed voor 5,1 km per rondje en maar 11 hoogtemeters.

De Routes zijn ook in omgekeerde richting te rijden.

werelden van zwift in Richmond
werelden in zwift Richmond. Een volledig rondje op Richmond.

Persoonlijk vind ik Richmond niet zo slecht om af en toe eens op te rijden. Dat de keuze van routes veel minder is kun je niet ontkennen maar de mensen van zwift nemen Richmond ook maar een keer of drie per maand op in de planning.

Londen volgens zwift

Londen volgens zwift is niet helemaal de realiteit. Ze zijn bij zwift een beetje creatief geweest met het parcours in Londen. Een deel van het parcours loopt door londen zelf. Zo kom je langs de Big Ben en rij je over The Mall richting Buckingham Palace. Een ander deel van het parcours loopt door het landelijke Surrey met Box Hill en sinds de laatste uitbreiding ook Leith Hill. De verbinding tussen de twee stukken loopt via een stukje metro.

zwift londen metro
zwift londen metro – verbinding tussen Londen en Surrey

Londen is veel uitgebreider dan Richmond en er zijn dan ook veel meer routes om uit te kiezen. Je kan kiezen tussen bijna volledig vlakke routes tot best wel pittige routes. De afstanden gaan van 5 km tot een route van 160 km. Er zijn ook de “Prudential Ride London” routes of kortweg PRL, maar dat zijn dan rondjes op het parcours van Londen. Zij leggen de link naar Prudential RideLondon-Surrey die elke zomer wordt georganiseerd in Londen.
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je route zelf te bepalen aan elke kruising van wegen. Londen is perfect om een grote ronde te rijden zonder twee maal over dezelfde weg te rijden.

Wedstrijden in Londen kunnen ook heel uitdagend zijn door het mogelijke klimwerk, maar evengoed kun je een helemaal vlak parcours voor de wielen geschoven krijgen. Veel wedstrijden maken gebruik van de “classic loop”. De “classic loop” is een kort rondje van 5 km dat je onder andere over “The Mall” en langs Buckingham Palace brengt.

Met Londen ben je echt niet op één dag klaar. Voldoende routes om te verkennen.

New York City fietsparadijs in de toekomst

New York City is de laatste nieuwe toevoeging in Zwift. Het parcours is in, rond en boven Centrale Park uitgetekend. In een futuristisch ogende wereld kun je Centrale Park verkennen. Er zijn ook bruggen ontworpen met en glazen wegdek. Goed en tof in een virtuele wereld, maar lijkt me in de echte wereld niet het meeste ideale wegdek om op te fietsen.
New York is geen parcours voor doetjes en kan best wel pittig zijn met enkele niet heel lange maar best wel steile klimmetjes. Je hebt een omloop van 6 km met 65 hoogtemeters tot eentje van 34,3 km met een totaal van 545 hoogtemeters. Deze laatste brengt je langs alle wegen in New York. Ideaal dus voor een eerste verkenning.

new york zwift
 Everything Bagel – verken alle wegen opin New York Centrale Park Zwift style.

Innsbruck de laatste nieuwe uitdaging in zwift.

Net zoals Richmond is het parcours van Innsbruck gebaseerd op het parcours ven het wereldkampioenschap wielrennen 2018. Het is niet het volledige parcours van de wedstrijd, maar toch een mooi deel ervan. De rondjes die je kunt fiets gaan van vlak tot klimwerk te vergelijken met de Watopia KOM. Het parcours kun je ook in twee richtingen rijden. Het volledige parcours is 24 km en tijdens het echte wereldkampioenschap zal het 7 keer worden afgelegd door de mannen.
Wat mij betreft, is Innsbruck een topper en, maar zwift nog meer aantrekkelijk. De afwisseling van parcours die je kan rijden wordt nu wel heel groot.

Het WK in Yorkshire op de rollen rijden

Zoals bij voorgaande wereldkampioenschappen heeft zwift ook deze keer het parcours ter beschikking gesteld binnen de app.
Het gaat om het plaatselijke parcours dat de renners zullen afleggen tijdens het echte WK. Ook dit is weer een aantrekkelijk parcours en het geeft een extra dimensie aan het WK wielrennen. Ondanks dat je er niet bent geweest heb je toch op het parcours kunnen rijden en een heel klein beetje van de pijn die de echte profs ervaren.

Watopia – de verzonnen wereld – fietsparadijs

Watopia is de vijfde wereld of kaart van Zwift. Het is een niet bestaande plaats uitgetekend op een eiland in de Stille Oceaan.
Watopia was niet de eerste wereld in zwift. Die eer was weggelegd voor “Jarvis Island” Watopia is er als tweede gekomen in de plaats van “Jarvis Island” In het begin was er ook maar één weg op Watopia. De “Hilly Route” zoals je ze nu kan selecteren bij de routes. Er zijn enkele uitbreidingen geweest om tot het Watopia te komen zoals we het nu kennen. De Epic KOM was de eerste echte lange beklimming in zwift. De Mayaroute is de laatste uitbreiding die er gekomen is.
Dit is ondertussen achterhaald na het in dienst nemen van de weg naar de Alpe du Zwift. Een klim die dezelfde route en stijgingsgraad heeft als de legendarische Alpe d’Huez.

Ondertussen is er nog een uitbreiding geweest in 2 fasen die bestaat uit een route door de woestijn en een verbindingsweg over golvende wegen.
In deze uitbreiding zit ook een offroad weg waarbij je zelf moet sturen via de Zwift companion app. Zwift werkt ook naarstig verder om het sturen verder uit te werken.

Watopia - de kaart van Watopia met alle wegen
Watopia – de kaart van Watopia met alle wegen

Watopia is nu de meest veelzijdige wereld van Zwift. Hoogtemeters maken of vlak rijden behoren allemaal tot de mogelijkheden van Watopia. Watopia lijkt ook bij de gebruikers van Zwift de meest populaire wereld. De kortste route die je kan selecteren is “Vulcano Circuit” van net iets meer dan 4km. Je kunt ook de laatste nieuwe route kiezen maar daar trek je best enkele uren voor uit want die is 107 km lang en heeft een heel pak hoogtemeters.

Watopia brengt je van tropische stranden tot het hooggebergte. Het is wel op een onrealistisch snelle afstand en met weinig hoogtemeters, maar het heeft zijn charmes. Je op Watopia echt wel je klimmersbenen testen. Een beklimming van 10 km behoort tot de mogelijkheden inclusief hoge stijgingspercentages die je benen echt wel gaan voelen. Op voorwaarde dat je een trainer hebt die deze kan simuleren.

De Volcano KOM is één van de beklimmingen op Watopia. Meer details over deze klim vind je in het artikel over de Volcano KOM inclusief een film van de beklimming.

Volcano KOM - Zwift Watopia
Volcano KOM – Zwift Watopia

Crit City – wedstrijd rijden in zwift

Crit city is een toevoeging aan Zwift die alleen bedoeld is om te racen. Het echt criterium-gevoel wordt gecreëerd door het korte parcours en de vele haakse bochten. Crit city werd opengesteld op 6 december 2019.

Het parcours is net geen twee kilometer lang en bijna vlak. De kleine hoogteverschillen die er zijn kunnen tijdens een sneller race wel voor afscheiding zorgen.
Het parcours is gelegen in een stedelijke omgeving inclusief de graffiti. Deze draait natuurlijk wel rond lopen of fietsen.

Frankrijk en Parijs op zwift

De laatste nieuwe kaart in zwift is er gekomen naar aanleiding van de virtuele Ronde van Frankrijk 2020. Het gaat om twee verschillende kaarten. Eentje in Parijs waar je het traditionele criterium op de ChampsÉlysées  kan rijden.

De tweede nieuwe kaart is een virtuele wereld die een voorproefje geeft van verschillende streken in Frankrijk. De blikvanger in deze kaart is de Mont Ventoux. Je kan de volledige beklimming rijden in Zwift. Deze is maar liefst 19 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. Het is dus geen beklimming om op te nemen in een korte rit.

Deze twee kaarten zijn nu ook opgenomen in de kalender van Zwift. De eerste weken waren ze nog enkel voorbehouden voor events maar dat is gelukkig maar van korte duur geweest.

Met deze nieuwe kaarten wordt de keuze aan routes in zwift wel erg groot.

Makuri Islands – Japanse vibes in Zwift.

Makuri Islands is uitgebracht op 20 mei 2021 en de tweede volledig fictieve wereld in Zwift.

De eerste kaart in deze wereld kreeg de naam Yumezi. In Yumezi zijn er ongeveer 30 km nieuwe wegen die je kan verkennen aan de hand van 8 nieuwe routes. Alle routes samen zijn goed voor om en bij de 135 km.

De Yumezi kaart op de Makuri Islands heeft verharde en onverharde wegen. De routes gaan van vlak tot heuvelachtig . Er zijn twee nieuwe KOM’s waarvan de Castle KOM de langste is met 2,7 km en een gemiddeld stijgingspercentage van 2,1%. Het is een ongelijkmatige klim waarvan de stijgingspercentages wel nauwelijks boven de 5% komen. de Ander zijde van de Castle KOM wordt niet als KOM gerekend.
De Temple KOM is onverhard en heeft twee zijden die als KOM worden gerekend. De kortste kant is 1,8 km tegenover de 2,5 km als je de beklimming uit de andere richting neemt. Voor beiden ligt het stijgingspercentage rond de 3,5%. In dubbele cijfers gaat het stijgingspercentage nooit op de klim.

Routes van elke kaart in zwift.

Elke wereld of kaart heeft zijn eigen routes die je kan rijden. De selectie maak je bij het opstarten van Zwift. Wil je een route rijden in een kaart die je die dag niet kan selecteren? Dat kan via Zwift preferences. In Zwift preferences kun je kiezen uit alle kaarten behalve Crit City. Bovendien kun je een route kiezen uit alle beschikbare routes.

Een overzicht van alle routes kun je online op verschillende plekken vinden. Op de website van Zwift Hacks vind je een volledig overzicht per kaart of wereld. Zij zijn opgedeeld per kaart met de nodige info.
De keuze van routes is redelijk overweldigend als je een nieuwe gebruiker van Zwift bent.

Tijdens het rijden ben je ook niet beperkt tot alleen de gekozen route. Je hebt de mogelijkheid om te navigeren in Zwift. Meer weten over navigeren in Zwift? Dan kun je hier terecht.

Werelden van zwift zijn een pluspunt

Als je Zwift nog moet leren kennen zijn de veelzijdigheid van mogelijkheden en parcours zeker een pluspunt om voor Zwift te kiezen. Moet je ook nog een trainer kopen dan is het zeker het overwegen waard om voor een smart trainer te gaan die de stijgingspercentages kan simuleren en je zo de volle ervaring geven van Zwift.

Er is ook een tool die je volledige toegang geeft tot elke kaart op het ogenblik dat jij wil. Zwiftpref laat je toe voor het opstarten van Zwift te kiezen in welke wereld je wenst te fietsen onafhankelijk van de planning.
Lees meer in ons artikel van Zwiftpref.

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën