zweten en indoor fietsen

(Last Updated On: 11/12/2020)

Tijdens een sportieve inspanning ga je onvermijdelijk zweten. Dit is niet anders bij het indoor fietsen. Tijdens het indoor fietsen zal je meer zweten dan gedurende een ritje in de openlucht. Waarom is dit en waar moet je aandacht voor hebben?

Waarom meer zweten bij indoor fietsen

De reden van het vele zweten bij het indoor fietsen is het gebrek aan luchtstroom langs je lichaam. Tijdens het buiten fietsen heb je de wind en de luchtstroom die je zelf creëert door de verplaatsing die je gaan helpen afkoelen. Die afkoeling heb je indoor niet en dus ga je meer zweten. Oververhitting zorgt ook voor verminderde prestaties.

Gebruik van ventilator

Aan de luchtverplaatsing kunnen we al iets doen door gebruik te maken van een ventilator. Gebruik een voldoende krachtig exemplaar. Ik heb een vloerventilator en hij staat altijd op bij het fietsen op de Tacx Neo.
Wahoo heef een ventilator speciaal ontworpen voor het indoor fietsen. De Wahoo Kickr Headwind is aan de prijzige kant maar je krijgt dan ook een ventilator die ook smart is. De ventilator simuleert rijwind en maakt zo de fietservaring realistischer.

Naast het gebruik van een ventilator is zorgen voor verluchting van de ruimte waarin je fiets aan te raden. Condensvocht is zeker niet ondenkbaar. Ik train in de garage en na lange trainingen is een vochtige vloer of vocht op de raam zeker geen uitzondering. Zorgen voor verluchting kan dit al voor een groot deel voorkomen.

Voorzorgen bij indoor fietsen

Een zijn ook een aantal zaken die vooraf kan doen om geen problemen te krijgen door overmatig zweten.

 • Een handdoek binnen handbereik is een zeker aan te raden. Voor langere ritten kan een tweede exemplaar zeker geen kwaad
 • Drinken in de drinkbus. Eventueel met een sportdrank maar gewoon water kan ook volstaan. Drink vooral voldoende tijdens het fietsen.
 • voor langere trainingen een energiereep of iets anders om je energiepeil op niveau te houden.
 • een handdoek of iets dergelijk onder de fiets en eventueel ook onder de fietstrainer naargelang het type vloer. We willen de vloer natuurlijk niet beschadigen.
 • Chamois crèmes is ook aan te raden.
 • comfortabele, luchtige fietskledij.
  Onder andere dhb heeft een fietsbroek specifiek voor indoor fietsen.

Dit zijn de zaken die ik altijd klaar leg of voorbereid voor in start met fietsen.
Naast deze doe ik ook vaak een strak ondershirt aan. De reden is schuren van de bretels te voorkomen. Chamois Creme kan hier ook nuttig zijn heb ik ondervonden.

Mijn lijstje is zo volledig. hebben jullie nog andere sugesties dan mag je die altijd in de commentaren van dit artikel zetten.

De fiets en zweten. Geen goede vrienden.

Zweet en metaal is geen goede combinatie. Het zout in het zweet zal het metaal aantasten en zorgen voor corrosie. In het ergste geval kan dit leiden tot stuur- of kaderbreuk.
Als je een fiets hebt die enkel nog wordt gebruikt op de indoor trainer is dit minder gevaarlijk dan dat je bijvoorbeeld een stuur breuk hebt op de openbare weg.
Dat zweet een probleem kan vormen voor de fiest kan ik getuigen met mijn vorige fiets die enkel nog op de indoor trainer werd gebruikt. Na een jaar of drie op de indoor trainer was bijna al de lak van de schuine buis en zat het balhoofd muurvast van de corrosie.

Wat kunnen we hier nu tegen doen?

 • Om een groot deel van het zweet niet op de fiets te laten komen kan je gebruik maken van een zweetdoek. Deze zal veel van het zweet opvangen.
 • belangrijkste is na elke indoor activiteit je fiets te reinigen zodat al het zweet verwijderd is.
 • Vergeet zeker je schuine buis niet te reinigen en af en toe de bidonhouder verwijderen zodat je onder de bouten kan reinigen. Je kan wat vet gebruiken bij het monteren van de bouten om insijpelen van zweet te voorkomen.
 • Om zeker te zijn dat het stuur niet aangetast is door zweet kan je 1 keer per jaar het stuurlint vervangen en het stuur dan ook grondig reinigen.
  Tijdens het fietsen zal een handdoek op het stuur al veel zweet opzuigen en vermijden dat dit tussen het stuurlint kan sijpelen.
 • Snelspanners regelmatig verwijderen en invetten. Eventueel een stevige stalen wielspanner gebruiken.
 • Het balhoofd heeft ook 1 keer per jaar wat aandacht nodig. Eventueel demonteren reinigen en terug monteren.
 • Zadel en zadelpen regelmatig reinigen en eventueel de zadelpen invetten.

Dit zijn de meest voorkomende problemen maar vergeet de rest van de fiets ook niet op regelmatige basis te controleren en te reinigen.
Als smeermiddel kan je en waterdicht montagepasta gebruiken.

De fietstrainer niet vergeten

De fietstrainer zal niet zoveel zweet te verduren krijgen maar vergeet deze ook niet op regelmatige tijdstippen te reinigen met een vochtige doek. Het zal de levensduur van je fietstrainer alleen maar verlengen.

Welke fiets op de fietstrainer

Dit heeft niet echt veel met de zweten en indoor fietsen te maken maar welke fiets mag je nu op de indoor trainer gebruiken?
Ik zou altijd de voorschriften van de fabrikant raadplegen. Er werken wel wat krachten op een fiets tijdens het indoor fietsen. Ik denk wel dat er verschil zit tussen fietstrainers. Ik had vroeger een Tacx Bushido waar het wiel op een rol liep en daar had de fiets heel weinig bewegingsvrijheid. Of dit de reden is of niet kan ik niet met zekerheid zeggen maar de fiets die ik op deze rollen gebruikte heeft een barst in de liggende achtervork. Veel maakt het niet uit want ik gebruikte deze fiets enkel indoor. Dat is nu nog altijd het geval op een Tacx Neo en hij doet het nog altijd voortreffelijk.


Nog opmerkingen, vragen of aanvullingen bij dit artikel dan kun je die in de reacties onder vermelden.

Andere opmerkingen, een idee voor een artikel of wil je zelf een artikel schrijven dan mag je dit melden via het contactformulier.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën