Zwift en de UCI

UCI WK wierennen esports 2020 - Zwift
(Last Updated On: 22/02/2021)

Zwift en de UCI hadden al in september meegedeeld dat ze een overeenkomst tot samenwerking hadden opgesteld. Een grote stap voorwaarts voor de esport. Een van de directe gevolgen is de organisatie van een heus fiets esport wereldkampioenschap in 2020.

Geloofwaardigheid van de fiets esport

Deze samenwerking is tot stand gekomen uit nood van de beide partijen. Zwift was al langer actief in de fiets esport en de UCI had nood aan een online platform voor esport.
Zwift is ondertussen een gevestigde waarde en dus een logische keuze om mee samen te werken.
Het kan enkel de geloofwaardigheid van de esport ten goede komen.

Wat na 2020

Zwift is nog niet zeker om ook de jaren na 2020 de WK’s te mogen organiseren. Na het fiets esport wereldkampioenschap van 2020 zal er de mogelijkheid zijn voor andere online platformen om te bieden.
De UCi heeft duidelijk de intentie om de fiets esport verder mee te ontwikkelen.

Reglement UCI voor esport

Ondertussen heeft de UCI al stappen ondernomen om fiets esport geloofwaardig te houden of maken. Er is een reglement uitgebracht voor het indoor racen. Het is terug te vinden onderaan bij esport indien je het zelf eens wil lezen.

Het bepaald aan welke voorwaarden een online platform moet voldoen om een officiële UCI wedstrijd te mogen organiseren.
De gekende categorieën uit Zwift zijn voor deze races niet van toepassing. Het lijkt me ook logisch dat ze de reeds gebruikte categorieën van de UCI gaan gebruiken. Je zal toch ook enkel kunnen deelnemen aan een wedstrijd onder vlag van de UCI met een licentie.

Controle van de fietsen en trainers wordt ook omschreven. Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen wedstrijden met controle en dus alle deelnemers op één plek en die zonder controle waar iedereen in zijn eigen woonplaats kan deelnemen.

Het aspect van gewicht en lengte wordt ook aan regels onderworpen. Een afwijking van 5% wordt getolereerd.

Voor inbreuken tegen het reglement worden ook boetes en schorsingen voorzien.

Verdere ontwikkeling van Zwift

Voor de verdere ontwikkeling van Zwift is dit zeker positief. Zij zullen hun positie binnen de online fietsen wel willen behouden of eventueel versterken. De organisatie van UCI wedstrijden zal ook buiten de gebruikers van Zwift aandacht krijgen. Dit zal de concurrenten van Zwift zeker niet ontgaan. Deze concurentie kan alleen maar goed zijn voor e gewone gebruikers.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën