Zwift installeren en eerste gebruik na installatie van zwift

zwift
(Last Updated On: 23/03/2021)

Je hebt besloten om je aan zwift te wagen en je hebt de juiste trainer ter beschikking. Als je twijfelt of nog geen trainer hebt dan kun je onze pagina met ondersteunde trainers door zwift raadplegen.
Heb je nog geen trainer dan kun je al wel zwift installeren en een bekijken.

Zonder trainer kun je al een heel deel van de mogelijkheden ontdekken en dan weet je alvast of je pc, smartphone of tablet geschikt is om Zwift te gebruiken.
Een uitgebreid assortiment van fietstrainers is te vinden bij Wiggle.

Een andere optie is coolbue. De fietstrainer die ik nu gebruik heb ik bij hen gekochte en ben tot nu zeer tevreden over deze fietstrainer. Het is een Tacx Neo 1. De eerste versie van de Tacx Neo.

Onder kun je het aanbod van ontdekken dat nu beschikbaar is bol.

Inhoud van dit artikel

Account aanmaken bij Zwift

Het eerst wat je moet doen is een account aanmaken bij Zwift. Je surft hiervoor naar zwift.com en op de homepage vind je de link om een nieuw account aan te maken.

Account aanmaken bij Zwift
Account aanmaken bij Zwift

Je zal enkele gegevens moeten ingeven zoals naam, voornaam, email en een wachtwoord dat je wenst te gebruiken.

aanmelden voor een nieuw account bij Zwift
aanmelden voor een nieuw account bij Zwift

Je account bij Zwift is nu aangemaakt en klaar voor eerste gebruik.

Zwift installeren

Om zwift te installeren moet je de nodige bestanden downloaden van de website van zwift. Om de nodige bestanden te downloaden voor computer moet je eerst inloggen met je account van Zwift. De Apps voor Android of iPhone kun je ook bij Google Play of App Store vinden. Voor Windows en MAC vind je het installatiebestand op de website van Zwift. Eens gedownload kun je deze uitvoeren en zwift installeren op je systeem.
Er zal een icoon van zwift op je desktop worden geplaatst. Je bent nu klaar op zwift een eerste keer op te starten. Zwift is beschikbaar in enkele talen maar spijtig genoeg nog niet in het Nederlands.

Op hobbyfietser kun je ook een artikel vinden over de vereisten voor een laptop of Desktop om Zwift te kunnen gebruiken.

Aanmelden bij zwift

Zwift zal opstarten en je kun je aanmelden met de account die je hebt moeten maken om Zwift te kunnen downloaden.  De gratis testperiode bedraagt zeven dagen bij het schrijven van dit artikel.
Deze gratis periode kan ook verlengd worden naar 30 dagen als je bij Zwift een trainer koopt.
Na deze gratis testperiode is er een maandelijks abonnement dat op dit moment $14,99 per maand bedraagt.

Je kunt ook altijd het abonnement opzeggen of op pauze zetten.

Koppelen van mijn fietstrainer en/of sensoren met Zwift

Het eerste scherm dat je krijgt, geeft je de kan de fietstrainer en andere sensoren te koppelen. Om te koppelen moet je over ANT+ of bluetooth beschikken. ANT+ kan via een usb dongle dat je tussen de 30 en 40 euro zal kosten. Hier vind je een paar voorbeelden bij Wiggle. Coolblue is ook een optie. Bluetooth zal meestal wel beschikbaar zijn op computer, tablet of telefoon die je gaat gebruiken. Bijna alle nieuwe smart trainers zijn voorzien van Bluetooth en ANT+.

Klik op “search” en het koppelen van de trainer en sensoren kan beginnen. Bij trainer die zichzelf voorzien van elektriciteit dien je al te trappen om het zoeken goed te laten verlopen. Dit is onder andere het geval bij een Tacx Bushido of een neo die niet is aangesloten op netstroom. Als je een snelheidssensor wenst te koppelen zal je deze ook eerst moeten ontwaken door te trappen.

De power source kan je trainer zijn maar evengoed een vermogensmeter die op de fiets is geïnstalleerd. Omwentelingen kan via je trainer, maar ook via een sensor van bv. garmin. Heb je geen trainer die vermogen meet of geen vermogensmeter dan is een snelheidssensor nodig. De Suunto snelheids- en cadanssensor is hier een voorbeeld van. Deze kan zowel werken via ANT+ of Bluetooth.
De Suunto is niet de enige oplossing. Er zijn sensoren van verschillende merken te verkrijgen die gebruik maken van Ant+ en/of Bluetooth. Op de site van Coolblue is een assortiment beschikbaar. Reken rond de 50 euro voor de nodige sensoren.

Een Smart trainer of gebruikte sensor zal gedetecteerd worden door Zwift. Onderstaande video van de mensen bij Zwift geeft je meer uitleg.

Let wel dat met deze laatste optie de gegevens die door Zwift worden gegenereerd minder accuraat zullen zijn. Zwift noemt dit Zpower. Maak je van deze optie gebruik dan is er ook een plafond van het maximaal vermogen dat Zwift zal toelaten. Als ik me niet vergis, ligt dit op 400 watt. Wordt de snelheidssensor niet gedetecteerd dan kun je op search klikken onder speed sensor en manueel gaan zoeken. Onderstaande video kun je ook op weg helpen.

In het algemeen loopt het koppelen zeer vlot. Alleen als je een niet ondersteunde trainer hebt, zal je wat moeten zoeken.

fietstrainer verbinden met Zwift
fietstrainer verbinden met Zwift

Als je gebruik gaat maken van een hartslagmeter moet die hier ook worden gekoppeld aan de computer en zwift. Je hebt weer de optie tussen ANT+ en Bluetooth. Er is een groot assortiment van hartslagmeters te verkrijgen. Garmin hebben altijd een goed resultaat gegeven en zijn ook erg duurzaam.

Naast het koppelen van de fietstrainer kun je hier ook de taal van Zwift aanpassen. Rechts onder is er een klein icoontje met de ingestelde taal. Klik op dit icoontje en kies de taal die je wenst te gebruiken. Je kan kiezen tussen Engels, Frans, Italiaans, Duits, Spaans, Japans, Koreaans en Chinees. Nederlands is nog geen optie bij de taalkeuze.

Heb je problemen met koppelen van een trainer of loopband met Zwift? Lees dan ons artikel met mogelijke oorzaken van problemen om zwift te koppelen met een fitnesstoestel.

Startscherm van zwift

Na het aanmelden en koppelen van de trainer kom je in het startscherm terecht waar je kan kiezen welke route je zal rijden. Deze routes hangen af van de kaart of wereld die er op die dag van toepassing is. Eventueel kun je die zelf kiezen maar dan moet de zwift preferences installeren. Meer over deze tool vind je hier.
Ondertussen kun je ook een keuze maken in Zwift zelf. Deze is beperkt tot Watopia en twee van de andere kaarten volgens een maandelijkse planning.

 Startscherm - keuze van kaart of wereld en routes
Startscherm – keuze van kaart of wereld en routes

Naast het kiezen van de route kun je hier ook deelnemen aan een event. Dit kan gaan over een groepsrit, een wedstrijd of gestructureerde training.
Je kunt hier ook zelf een bepaalde training kiezen om tijdens je rit uit te voeren.
Rest je alleen nog te klikken op “RIDE” en dan moeten je benen het overnemen.

Eerste keer rijden op Zwift – nieuwe gebruikers tutorial.

Bij de eerste rit kun je nu een soort tutorial doorlopen. De tutorial zal je helpen je weg te vinden in Zwift. Ik heb deze nooit doorlopen, omdat hij nog maar kortgeleden is ingevoerd. Onderstaande filmpje van Shane Miller aka GPLama geeft je een idee van wat er in de tutorial voor nieuwe gebruikers aan bod komt.

Tutorial voor nieuwe gebruikers van Zwift door Shane Miller – GPLama

Een gelijkaardige tutorial is er ook als je zwift start te gebruiken als loper. Die kun je ook volgen als je al lange tijd gebruiker bent van Zwift als fietser.

Het menu vind je links na bij het opstarten van je rit. Via dit menu kun je allerlei aanpassingen aanbrengen aan je avatar, maar ook toegang krijgen tot de algemene instellingen van Zwift.
Bovendien krijg je een samenvatting van de huidige rit te zien.

Bij het beëindigen van de rit moet je ook via menu gaan om de gegevens van je rit te bekijken en op te slaan. Eventueel kun je ook instellen dat er een automatische upload naar Strava of andere wordt uitgevoerd.

Ben je dit vergeten en heb je zwift afgesloten zonder op te slaan dan ben je je gegevens nog niet kwijt. In de map van zwift in je documenten zal er een bestand met het nodige staan om up te loaden naar Strava.

Aanpassen avatar en fiets

Je kun je avatar een persoonlijke toets geven. Keuze van huidskleur, haar, enz…. Doet me denken aan je speler in FIFA. Het is een beetje hetzelfde principe. Hoe je avatar er zal uitzien heeft geen weerslag op het rijden in zwift.

De keuze van fiets en wielen heeft wel gevolgen bij het fietsen. Bij aanvang zal je kunnen kiezen tussen twee fietsen maar hoe langer je zwift gebruikt en bepaalde doelen hebt bereikt, heb je keuze tussen meer fietsen. Er zijn enkele uitdagingen om te volbrengen die je een extra fiets of wielen geven. Er zijn gebruikers die hier echt wel heel erg mee bezig zijn met de TRON-bike als ultieme fiets.

Bij aanvang kun je kiezen tussen de zwift carbon en de zwift TT (tijdritfiets). Goed om weten bij deze laatste is dat je niet uit de wind kan zitten bij andere rijders. Test ze eens beiden. Je kunt altijd in dit menu als je stopt met trappen. Er komt dan links onder een knop die je naar het menu brengt waarin je dan weer naar de keuze om je avatar aan te passen kan gaan.

Ondertussen heb je ook de mogelijkheid om materiaal te kopen met de virtuele munt in Zwift. De dropshop heeft een ruim aanbod aan fietsen en wielen. Betalen doe je met drops die je verdient door echte zweetdruppels te produceren tijdens je activiteiten.
Je kan kiezen je drops te gebruiken om een nieuwe fiets of wielen te kopen. Veel modellen van de populaire merken zijn ook beschikbaar in de virtuele wereld van Zwift

avatar aanpassen
Avatar aanpassen aan je wensen.

Settings zijn er ook nog.

In het menu settings kun je ook enkele zaken gaan aanpassen. De eerste spreken voor zichzelf en hebben geen verduidelijking nodig.  Het vierde puntje is  “Virtual Power mode” of “Trainer Difficulty”.

“Virtual Power mode” is voor trainers die geen weerstand aanpassen je hebt hier een keuze tussen “classic” en “zPower”. “zPower” is voor de door zwift ondersteunde trainers. Alle andere moeten gebruik maken van de “classic” mode. De “zPower” zal accurater zijn maar uit ervaring en ervaringen van anderen mag je ervan uitgaan dat de “zPower” altijd hoger wordt ingeschat dan het werkelijke vermogen dat je levert.

“Trainer Difficulty” is alleen bij gekoppelde trainers die de weerstand kunnen aanpassen. De zogenaamde smart trainers. Je kunt hier bepalen in welke mate je de weerstand van de hellingen wil voelen. Zet je deze op 50% dan zal een helling van 10% als eentje van 5% voelen. Zwift compenseert wel je snelheid. Je moet dus hetzelfde vermogen leveren als iemand die de “Trainer Difficulty” op 100% heeft staan om dezelfde (virtuele) snelheid te halen. Experimenteer een beetje met welke “Trainer Difficulty” je het beste lijkt. Eigenlijk kan je de “Trainer Difficulty” zien al extra virtuele “kleinere” versnellingen.
Trainer Difficulty kan ook een oplossing zijn voor fietstrainers die geen hoge hellingspercentages kunnen simuleren. Je kan dan wel het gevoel van hogere percentages simuleren. De getrapte versnelling zal hoger zijn maar de virtuele snelheid zal de realiteit benaderen.

De verder settings zijn iets minder belangrijk en wijzen zichzelf wel een beetje uit.

Settings in Zwift - trainer difficulty
Settings in Zwift – trainer difficulty

Deze settings kun je ook aanpassen via zwift preferences.

welke route fietsen

Bijna klaar om na het installeren van zwift een eerste route op zwift te fietsen. Je moet nu alleen nog kiezen welke route je zal rijden. Afhankelijk van welke “wereld” er die dag gereden wordt, kun je een route kiezen. Ik zou voor je eerste rit een redelijk vlakke route kiezen om het rijden in zwift een beetje gewoon te worden. Je kunt ook van de eerste keer voor de zwaarste route gaan en je grenzen opzoeken om zeker te zijn dat een abonnement op zwift de moeite loont.

Om helemaal je weg te vinden op Watopia, Londen en New York zal het je enkele ritten kosten. Richmond en Innsbruck zijn de uitzondering hierop. Dat kun je gemakkelijk in één keer verkennen. Dit zijn ook kaarten met veel minder opties en daarom ook door veel mensen minder geliefd.

Ondertussen is er ook nog Yorkshire bijgekomen en twee die alleen worden gebruikt voor events. De openingstijdrit van de Giro 2019 en dan een heus Angelsaksisch criterium parcours. Crit City en Bologna zijn kort maar dus alleen te rijden door deel te nemen aan events die op deze parcours plaats vinden.

De gereden ritten worden in je account van Zwift bewaard. Je krijgt de keuze bij het afsluiten van de gereden rit wel of niet te bewaren.
Je kunt ze ook automatisch laten opladen naar bijvoorbeeld een account van strava.
Hier lees je meer waar de ritten worden bewaard.
Let wel dat het de gereden rit is die bewaard wordt en dat je deze bij een volgende sessie niet kan verder zetten. Je zal dus terug moeten starten van één van de vertrekpunten.

Zwift installeren duurt maar enkele minuten en na het instellen ben je binnen het kwartier aan het rijden op je trainer. Voor mij is het een voltreffer. Ik gebruik zwift tijdens de wintermaanden bijna dagelijks en dat maakt het zijn maandelijkse bijdrage meer dan waard.

Zwift installeren kan een hele nieuwe manier van indoor fietsen voor je zijn en ertoe bijdragen dat je tijdens de zomermaanden een veel beter fietsniveau haalt.

Laptop, dektop, smatphone of apple TV

Veel van de beeldkwaliteit van Zwift is ook afhankelijk van welk toestel je gebruikt om Zwift te gebruiken. Dat kan een smartphone, een laptop, een desktop of Apple TV zijn. Voor al deze toestellen is de software beschikbaar op de website van Zwift of je vind er de link naar de Apps.
Ik heb alleen ervaring met laptop, desktop en smartphone. Meer info over de vereisten aan laptop en desktop op onze pagina over laptop en desktop.

Nog opmerkingen, vragen of aanvullingen bij dit artikel dan kun je die in de reacties onder vermelden.

Andere opmerkingen, een idee voor een artikel of wil je zelf een artikel schrijven dan mag je dit melden via het contactformulier.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën