Zwift. Mijn kennismaking met Zwift. Watopia op zijn best.

Zwift Logo - indoor fietsen
(Last Updated On: 22/12/2020)

Mijn kennismaking met Zwift was dadelijk een voltreffer. Ik ben Zwift beginnen gebruiken toen het nog in béta-testfase zat. Het grote voordeel was dat het nog volledig gratis was. Er was toen enkel Watopia om op te fietsen. Het parcours was toen beperkt tot enkel de “Hilly route“. Ondanks deze beperkingen was ik snel verkocht aan Zwift. Ondertussen is zwift betalend met een maandelijks abonnement en zit ik aan meer dan 500 uren gebruik. Ik denk dat je veilig kan stellen dat ik verkocht ben aan zwift.

Van Tacx Training Software naar Zwift

zwift wedstrijden

Voor mijn eerste kennismaking met zwift gebruikte ik de Tacx Training Software. Dit zowel in de virtuele routes die ze ter beschikking hebben als de Real life video. Die zorgden ook voor de nodige motivatie of dat dacht ik toen toch. De eerste kennismaking met Zwift is er gekomen via ritten die gepost werden op Strava. Als ik me niet vergis waren het ritjes van Laurens ten Dam en dat was op Jarvis island. De voorloper van Watopia. Het heeft dan nog wel een tijdje geduurd voor ik zelf zwift ben gaan gebruiken. Ik had toen een Tacx Genius en van de smart was toen nog geen spraken. Die Genius kon in de software van Tacx wel de weerstand aanpassen aan het parcours, maar niet via ANT+. 
De lokroep van zwift was toch groot op 24 augustus 2015 en na downloaden, installeren en de Genius koppelen reed ik mijn eerste kilometers op zwift. Kort daarna is het Parcours in Richmond er gekomen. 

Evolutie van zwift

Sinds die eerste dag heeft zwift een hele evolutie doorgemaakt. Na Richmond is ook het parcours in Londen erbij gekomen.
Watopia heeft een aantal uitbreidingen waarbij rekening is gehouden met al dan niet vlakke parcours. Je kan nu op Watopia een zo goed als vlak parcours rijden maar ook is het mogelijk om in een route te volgen van net geen 30 km met 650 hoogtemeters. Na de update met Alpe du Zwift kan je zelfs een echt col beklimmen met 1000 hoogtemeters in 12 kilometer.

Je kan een vooropgestelde route volgen maar je kan hier ook in afwijken door op een kruising een andere richting te kiezen. Dit kan via de computer of met de Zwift companion app op tablet of telefoon. Lees meer in ons artikel over navigeren in Zwift.
Londen heeft ook sinds de lancering een aantal uitbreidingen gekregen. Hoewel de langste klim in zwift op Watopia te vinden is kan je nu in Londen toch ook aardig wat hoogtemeters maken.
Richmond is de enige route die sinds de lancering geen uitbreiding heeft gekregen. Het enige wat aangepast is dat je drie verschillende routes kan volgen. Aanvankelijk was dit er maar één.

Routes in Zwift.

Je kan een vooropgestelde route volgen maar je kan hier ook in afwijken door op een kruispunt een andere richting te kiezen. Dit kan via de computer of met de Zwift companion app op tablet of telefoon. Lees meer in ons artikel over navigeren in Zwift.

Elke kaart of wereld heeft zijn routes. Watopia heeft er veruit de meeste. Het aanbod van routes is enorm geworden. Er zijn verschillende startpunten naargelang welke route je kiest.

Wel is het van belang te weten dat je een route niet kan vervolgen na het afsluiten van Zwift. De gemaakte rit wordt opgeslagen en bewaard bij je prestaties op de website van Zwift en je kan die rit niet vervolgen.

Sociaal aspect van zwift

Zwift heeft ook een zeker sociaal aspect. Tijdens het rijden kan je contact hebben met de andere gebruikers van zwift. Vroeger reden er naast de echte gebruikers ook nog door zwift gegenereerde fietsers rond. Die hadden een blauwe kleur. De ‘ghost riders’ waren bots van zwift. Die zijn ondertussen verdwenen omdat er op elk moment van de dag toch meer dan voldoende volk te vinden is op zwift.
Je kan vrij rijden op zwift, maar ook deelnemen aan groepsritten. Die zijn er voor iedereen. Je heb rustige sociale ritten en echte stevige trainingen.  Zo is er de Flanders Classics georganiseerd door Vlamingen van team TK.be. Het is koers is dan weer een organisatie van Nederlanders.
De groepsritten starten vanaf een voorbestemde startplek op een bepaald uur. Je moet zelf niet op de tijd letten want je krijgt een herinnering wanneer een groepsrit start waarvoor je aangemeld bent.
De eerste groepsritten werden nog gewoon via facebook georganiseerd en je moest dan op een bepaald uur aan de start-finish zijn. Veel organisatie was er niet en je had geen overzicht van waar je in de groep zat. Dat is vandaag allemaal wel veel beter georganiseerd vanuit zwift zelf.

Trainen in zwift

zwift legs

Wil je werk maken van een gestructureerd training dan kan zwift een goede partner zijn. In de workouts kan je een FTP vinden. Je zal dan erg-mode (de weerstand wordt niet aangepast aan het parcours) eerst een opwarming doen waarna je 20 minuten voluit moet rijden. Dit is de korte versie. Op het einde van de workout krijg je je FTP te zien. Deze zal worden gebruikt om je zone te bepalen waarin je trainingen moeten gebeuren.
Er is echt een groot aanbod van trainingen aanwezig in zwift. Je moet enkel opletten dat je niet overtraind. 

Wedstrijden rijden in zwift

Echte wedstrijden zijn er ook in zwift. Die zijn meestal opgedeeld in categorieën op basis van je FTP. Er zijn vier categorieën. Wedstrijden starten ook vanop de startplaatsen. Eén grote raad, warm je goed op als je aan een wedstrijd gaat deelnemen want het is volle bak vanuit de start.
Deze wedstrijden worden door sommigen echt wel heel serieus genomen. Er zijn veel posts te vinden over wedstrijden op facebook waar het soms hevig aan toe gaat.
Naast zwift heb je de website zwiftpower.com. Zij zijn zowat de sectie in de krant met sportuitslagen van de wedstrijden in zwift.
Ik rijdt niet veel wedstrijden maar af en toe is het wel goed om echt eens voluit te gaan.

Dit is heel beknot zwift hoe ik het zelf ervaar. Na meer dan 500 uren en 15000 virtuele kilometers mag ik wel zeggen dat ik een beetje ervaring heb met zwift.

UPDATE

Ondertussen is er een enorme evolutie bij Zwift. Niet alleen ben ik al lang de kaap van de 30.000 km voorbij, maar er is een grotere diversiteit in de plekken waar je kan fietsen. Er is ook de mogelijkheid om te kiezen tussen drie kaarten. Alpe du Zwift heeft zijn intrede gedaan. Een klim van 12 km met 1000 hoogtemeters. Het aantal gebruikers is enorm gegroeid en ook organisatie van ritten en wedstrijden. Over uitbreidingen en aanpassing van Zwift zal je meer kunnen lezen op hobbyfietser.

Naast Zwift is er ook een pak concurrentie bijgekomen. Rouvy en Bkool zijn er twee die ik zelf al getest heb. Voorlopig blijft Zwift naar mijn mening nog altijd het beste platform.
De toekomst ziet er rooskleurig uit voor het indoor fietsen.

1 gedachte over “Zwift. Mijn kennismaking met Zwift. Watopia op zijn best.”

  1. SportSport
  2. Coen van der Kamp

    Allemaal prachtig, maarruh . . . Heb pas een HP Chrome book gekocht om te zien waar ik fiets. Naast Tacx wilde ik Zwift downloaden. Helaas, dit gaat niet Grmpfff.

Reageer op dit artikel:

Populairste berichten van de laatste zeven dagen op hobbyfietser..
Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen