Zwift

zwift installeren
(Last Updated On: 24/02/2021)

Zwift heeft het indoor fietsen totaal veranderd. Waar het vroeger een eerder eentonige activiteit was, zit het nu vol met uitdagingen en interactie. Zwift is een trainingstool, maar ook een videogame of bevat toch elementen van een videogame. Zwift geeft je de mogelijkheid om de conditie te onderhouden tijdens de lange wintermaanden. De installatie setup duurt maar een aantal minuten.

Veel gebruikers gaan zelfs tijdens de zomermaanden door met zwiften. Persoonlijk verkies ik nog altijd de buitenlucht boven het indoor trainen maar in de winter ben ik een fervent indoor fietser. Zo erg dat ik ongeveer een 200-tal uren per jaar op de indoor trainer presteer. Het aantal gebruikers van Zwift is enorm gestegen. Waar je vroeger soms bijna alleen aan het fietsen was in Watopia is dit nu echt ondenkbaar. Op elk moment van de dag zijn er altijd wel enkele duizend gebruikers online. Op drukke momenten van de dag zijn dit er zelfs dik boven de vierduizend.

Onderaan in dit artikel heb ik de voor- en nadelen van Zwift, die ik ondervind, op een rijtje gezet.

Wat kan je doen met Zwift

Wat kan je er nu eigenlijk allemaal mee doen? De mogelijkheden zijn enorm. Je kan rustig op eigen tempo fietsen en zelf je route bepalen. Je kan aansluiten bij een groepsrit of een wedstrijd betwisten. Een echte workout met een vooropgesteld programma behoort ook tot de mogelijkheden.

Wil je een virtuelerit organiseren samen met vrienden? Geen probleem dat kan je ook doen via een meetup. Je kan kiezen welk parcours je wil volgen en hoe lang de rit zal duren. Lees er meer over in ons artikel over een meetup in Zwift.

Voor de groepsritten, wedstrijden en workouts moet je wel je FTP kennen. Om deze te bepalen zit er een test bij de workouts van Zwift. De FTP wordt gebruikt om aan te geven hoe zwaar/rustig een groepsrit is. Welke categorie je moet nemen voor een wedstrijd en te bepalen hoe intensief je workouts zijn. Watt per kilogram is koning.

En welk soort route zou je graag rijden? Een vlakke route in Londen of een echt klimtraining op Alpe de Zwift, een echte col. Dit zijn maar twee keuzes. De mogelijkheden op vlak van route zijn zeer uitgebreid.

Vorderingen en gereden ritten worden allemaal bewaard in je account van Zwift. Bovendien kan je de gereden ritten laten uploaden naar de meest gangbare fitness apps zoals Strava of Garmin Connect.

zwift indoor cycling

zwift indoor cycling. Beklimming van de Zwift KOM op Watopia. KOM op die moment voor J. Keukeleire.

Wat heb je nodig om te zwiften

Voor Zwift heb je een trainer nodig die ondersteund wordt door hen. Welke trainers ondersteunen zwift? Dit moet geen smart trainer zijn. De smart trainer geeft wel een veel interactiever ervaring. Bij een smart trainer zal de weerstand van de trainer aangepast worden naargelang het terrein. Het bergop fietsen zal ook aanvoelen als bergop fietsen. De weerstand zal toenemen naargelang te steilte van de helling. Er zijn zelfs trainers op de markt die assistentie verlenen bij het dalen. Tacx Neo is hier een goed voorbeeld van.

Als je een keuze hebt zou ik gaan voor direct drive trainer. Deze geven toch een realistischer fietsgevoel. Dan wanneer je fiets met het achterwiel tegen een rol gedrukt. Er is altijd kans op doorslippen en uit ervaring kan ik zeggen dat het fietsgevoel minder realistisch is.

Heb je geen smart trainer dan zal je nog een snelheids- en cadanssensor nodig hebben. Eventueel een vermogensmeter als je de gelukkige bezitter hiervan bent. Een hartslagmeter is ook zeer aan te raden. De toestellen moeten overweg kunnen met Bluetooth of ANT+. Mijn voorkeur zou uitgaan naar bluetooth omdat alle nieuwe apparaten dit nu ook ondersteunen.

De software moet ook nog ergens op uitgevoerd worden en dus heb je een PC, iPad of iPhone nodig. Voor android is er nog geen app beschikbaar om Zwift op te gebruiken. Hier wordt aan gewerkt maar dit zal al zeker enkel voor de laatste versies van android zijn.

UPDATE: ondertussen is er voor android ook een app beschikbaar en deze doet meer dan behoorlijk zijn werk. In combinatie met een smart TV of bv. een chromecast is een smartphone met Android een waardige vervanger voor een computer.

Lees hier alles over het downloaden en installeren van Zwift . Elke stap wordt doorlopen van het aanmelden voor een account, downloaden, installeren, inloggen, koppelen van trainer en het starten van je eerste rit in Zwift.

Natuurlijk moet je nog een fiets hebben en een abonnement op Zwift. Je kan eerst uitproberen met een gratis proefperiode van zeven dagen. Na de proefperiode bedraagt de prijs $ 15,00 per maand. Met de wisselkoers van vandaag is dat ongeveer 12,24 euro. Een abonnement bij een fitnesszaak kost meer.

Voordelen van Zwift

Er zijn een aantal duidelijk voordelen aan Zwift verbonden.

 • Bij slechte weersomstandigheden kan je nog altijd fietsen.
 • Trainen op Zwift kan heel specifiek gebeuren.
 • Fietsen op de indoor trainer is veilig.
 • De registratie van gegevens die je ook kan delen met o.a. strava. De juistheid van de gegevens zijn wel afhankelijk van de fietstrainer.
 • In de winter ziet je materiaal veel minder af op de indoor trainer dan buiten en je komt niet half bevroren terug van een rit met alle bijkomende ongemakken.
 • De uitdagingen zijn eindeloos in Zwift. Groepsritten, wedstrijden, bepaalde routes voltooien. Er is altijd wel iets die het competitiebeest in je wakker maakt.
 • Wedstrijden, groepsritten worden aangeboden op verschillende niveaus en op alle momenten van de dag. Ook zijn er aan de meeste events voldoende deelnemers.
 • Als je in een streek zonder veel hoogteverschil woont kan je toch nog trainen op bergop fietsen. Zwift heeft voldoende hellingen in zijn parcours.

Dit zijn een aantal voordelen die ik ondervind aan Zwift.

Nadelen van Zwift

Om nadelen aan Zwift te vinden moet ik al goed nadenken maar ze zijn er wel.

 • Buiten fietsen bij mooi weer en rustige wegen is nog altijd veel leukere dan op de indoor trainer. Het ontdekken van nieuwe wegen is nog altijd toffer dan op de indoor trainer te fietsen.
 • Als je geen accurate fietstrainer hebt kan je soms het gevoel krijgen dat je met de profs mee zou kunnen.
 • Stuurvaardigheid is iets wat je niet op Zwift zal leren. Daar moet je buiten voor fietsen.
 • Als je een echte top ervaring wil met alle toeters en bellen ben je wel wat eurootjes kwijt aan fietstrainer en toebehoren.
  Er zijn wel heel goeie fietstrainers op de markt die betaalbaar zijn. Denk maar aan de Tacx Flux.
 • Oververhitting kan een probleem zijn en een ventilator is een noodzaak.

Dit zijn een paar nadelen die ik heb ondervonden. De realistische fietservaring heb ik ook maar ontdekt door het aankopen van een Tacx Neo. De fietstrainers die ik voordien had, waren allemaal ok, maar na de eerste rit op de Tacx Neo wil ik toch niet terug naar één van die trainers.

Meer lezen over de werking van Zwift?

zwift installeren

Zwift

(Last Updated On: 24/02/2021) Zwift heeft het indoor fietsen totaal veranderd. Waar het vroeger een eerder eentonige activiteit was, zit het nu vol met uitdagingen

Lees verder »

Meer info over Zwift.

Four Horsemen - Watopia

Four Horsemen

(Last Updated On: 02/04/2021)De Four Horsemen is een uitdagende route met meer dan 2000 hoogtemeters over een lengte van 83 km. Bij de introductie in

Lees verder »
Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën