Hoe is hobbyfietser tot stand gekomen?

Hobbyfietser is een website die bijna per toeval tot stand is gekomen. Ik ben altijd een fervente wielerliefhebber geweest. Als kind keek ik al naar alle grote wedstrijden die uitgezonden werden. Er werd thuis gewoon koers gekeken. Natuurlijk zijn die uitzendingen niet te vergelijken met vandaag. De uitzendingen zijn langer en de beelden zoveel beter.

Voetballen – niet koersen

Zelf koersen als kind is nooit aan de orde geweest. Voetbal was de sport die werd beoefend en koersen was om naar te kijken. In mijn omgeving was er ook niemand die koerste. Voetbal was koning.

De eerste echte koersfiets heb ik dan ook maar gekocht als ik al 17 jaar was en dan bleven de ritten nog beperkt. Het was een Concorde in de kleuren van PDM. Ik heb nog altijd spijt dat ik die fiets heb weggedaan na het aankopen van een nieuwe en met verbouwingen in het vooruitzicht. Ik heb al vaak op tweedehandssites gezocht en het model gevonden maar de prijzen waren meestal niet min. Wie weet ooit?

Nieuwe fiets

Fietsen heb ik dus altijd wel gedaan maar echt vaak fietsen is maar vanaf 2004 wanneer ik een nieuwe fiets heb gekocht. Een Batavus met een triple zoals dat toen was. Het gereden kilometers zijn toen sterk gestegen met o.a. een aantal vakanties in Oostenrijk. Verbouwingen hebben dan het fietsen terug op een laag pitje gezet maar de zin is altijd gebleven en vanaf 2011 is het aantal jaarlijks gereden kilometers gestaag toegenomen tot een 15.000-tal per jaar nu. De kilometers zijn gereden op de Batavus, een Cannondale CAAD10 en nu op een cannondale supersix. De vorige fiets is altijd verhuist naar de fietstrainer wat nu een Tacx Neo is.

De Batavus is er heel slecht aan toe maar gezien de spijt van de Concorde ken ik me niet brengen tot hem weg te doen. Misschien zit er ooit een DIY projectje in. De CAAD 10 is nu de fiets op de Tacx Neo en ondankt zijn gebreken doet hij het nog steeds voortreffelijk.

Indoor fietsen

Het is ergens in 2012 dat ik met deze website ben gestart. Eerder in een zotte bui dan een doordachte keuze. Met de jaren heeft hobbyfietser meer vorm gekregen en is het indoor fietsen een focuspunt geworden. Vooral omdat ik dit, zeker tijdens de wintermaanden, vaak doe. Ik denk dat ik mag stellen dat ik een ervaringsdeskundige ben op het vlak van indoor fietsen. Waarom dus niet die ervaringen delen via een website die er toch al was en op een dood spoor zat. Het is zeker niet mijn bedoeling van een persoonlijke blog te maken. Meer een “handleiding” voor de alledaagse gemiddelde wielertoerist zonder technische of IT achtergrond net zoals ik.

Buiten fietsen

Dit wil zeker niet zeggen dat ik niet meer buiten fiets enkel dat ik naar een “goed weer wielertoerist” ben geëvolueerd. Tijdens de laatste jaren heb ik wel een beetje de grenzen van de mogelijkheden proberen op te zoeken door te gaan fietsen in Gran Canaria, rijden op het circuit van Zolder en een paar wedstrijden voor niet licentiehouders.
Terwijl dit laatste echt wel tof is moet ik ook wel toegeven dat ik de techniek ontbreek om in een racend peloton te rijden. Zelfs wedstrijden voor niet licentiehouders gaan hard en dan is een gebrek aan techniek en/of durf om in een peloton te rijden echt een gemis dat je niet gecompenseerd krijgt door harder te trainen.
Natuurlijk zal ik over deze zaken ook op de website blijven schrijven met mijn ervaringen en kijk op plaatsen en diensten die worden aangeboden door bedrijven.

Suggesties en eigen ervaringen zijn altijd welkom in de reacties.

Heeft u een idee voor een artikel of wil u zelf een artikel schrijven? Andere voorstellen i.v.m. hobbyfietser? Dit is zeker mogelijk. Neem dan contact op via het contactformulier.

Reageer op dit artikel: